Lekka tarta na jogurtowym cieście z pieczoną marchewką i sosem chrzanowym

Ta niekończąca się zima  męczy chyba każdego z nas.
Już nie mogę się doczekać, kiedy pojawią się stragany warzywne z młodymi marchewkami, delikatną fasolką, pysznymi pomidorami…. Tymczasem za oknem śnieg i mróz , a wiosnę widać chyba jedynie w kalendarzu.
Na poprawę humoru polecam zaserwować kolorową tartę warzywną…  Niech będzie ona namiastką smaków i kolorów wiosny.

tarta1

Przepis na TARTĘ NA JOGURTOWYM CIEŚCIE Z PIECZONĄ MARCHEWKĄ, ZIELONĄ FASOLKĄ I SOSEM CHRZANOWYM

Składniki

Na spód do tarty:
3- 4  łyżki otrębów owsianych
3 łyżki mąki kukurydzianej
1-2 łyżki siemienia lnianego
białko jajka
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz, tymianek

Na nadzienie:
1 duża marchew
fasolka szparagowa (póki co mrożona)
sos sojowy, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy

Sos chrzanowy:
Jogurt naturalny
garść startego żółtego sera
sok z cytryny
chrzan ( ilość do smaku )
sos sojowy / sól
pieprz
koperek

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni uprażyć otręby z siemieniem lnianym. W misce zmieszać mąkę kukurydzianą z 1 łyżką jogurtu, następnie dodawać partiami uprażone otręby, jogurt naturalny białko jaja, dokładnie mieszając, tak aby powstała zwarta masa ( można też wyrobić ręką).
Jeśli masa jest za rzadka, dodać więcej mąki/otrębów. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zawinąć ciasto w folię aluminiową i schować do lodówki.

Marchew pokroić na plasterki, wymieszać z sosem sojowym, papryką słodką i ostrą.
Przełożyć  na foli,ę aluminiową, zawinąć tak aby utworzyć taką ‚kieszonkę’ i piec w piekarniku
( 200 C) około 20 minut. W tym czasie ugotować na parze fasolkę szparagową .
Przygotować sos: zmieszać jogurt, chrzan i ser żółty, doprawić do smaku ulubionymi przyprawami .
Z piekarnika wyciągnąć upieczoną marchewkę- powinna być miękka, ale lekko chrupiąca.
Ciasto dokładnie rozłożyć w  formie  do tarty **, uprzednio posmarowanej oliwką z oliwek
(  innym tłuszczem ) lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście ułożyć plasterki marchewki, oraz ugotowaną fasolkę. Wszystko zalać sosem chrzanowym, należy go dokładnie rozprowadzić, tak aby pokrywał warzywa.
Dodatkowo można posypać  startym żółtym serem.  Piec w piekarniku około 20 minut
w temperaturze 200 stopni C. Podawać od razu po upieczeniu ! 🙂
Smacznego !!!

** Ja niestety takiej formy nie miałam, lecz sama ją stworzyłam 😀 z kilku warstw folii aluminiowej 🙂 Forma wyszła mi wystarczająco sztywna, a tarta się pięknie upiekła:)

tarta10

tarta8

tarta9

tarta6

tarta5

A żeby się przyjemniej gotowało….

Reklamy

4 thoughts on “Lekka tarta na jogurtowym cieście z pieczoną marchewką i sosem chrzanowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s