Ryż inaczej podany

Pomysł na podanie ryżu do zupy lub lekkiego kremu… żeby nie było banalnie …
Kulki  z ryżu do sushi. Odpowiednio ugotowany ma świetną konsystencję, klei się lecz nie jest rozgotowany, ma specyficzny smak, a odpowiednio doprawiony staje się dodatkiem  nie tylko do sushi !
Przedstawiam Wam sposób na ryż-  inaczej!

ryzkulki
Potrzebne składniki:

ryż do sushi
woda
sos sojowy (i wszystkie przyprawy  na przykład suszona natka pietruszki, suszony szczypiorek, bazylia )

Sposób przygotowania:

Ryż przepłukać delikatnie kilka razy w letniej wodzie, tak aby woda była w miarę przeźroczysta
( około 5- 6 razy). Następnie do ryżu dodać o 25% więcej wody niż ryżu.
Gotować pod przykryciem. Należy stale kontrolować proces gotowania; gdy ryż wchłonie wodę i zaczną znikać bańki (około 20 minut) , ściągnąć garnek z ognia i zostawić przykryty.
Do przestudzonego ryżu dodać ulubione przyprawy . Następnie formować kulki i ułożyć
na talerzu.  Podawać z ulubioną zupą/ lekkim kremem.

ryzkulki1

ryzkulki2

Reklamy
Posted in: . | Tagged:

3 thoughts on “Ryż inaczej podany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s