Wiosenny krem z kalafiora

Wraz z pierwszymi wiosennymi promykami słońca i trochę wyższą temperaturą nabrałam ochoty na jakąś lekką zupę-krem.
Ten, który zrobiłam , jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu, ma delikatny smak  i jest , oczywiście, bardzo zdrowy 🙂

kalafior5

Przepis na KREM KALAFIOROWO- BROKUŁOWY z KIEŁKAMI

Składniki:

pół kalafiora
pół brokuła
garść włoszczyzny mrożonej
sól, pieprz ziołowy,  sos sojowy
papryka słodka, szczypta ostrej
liść laurowy, ziele angielskie
gęsty jogurt naturalny
kiełki brokuła
Sposób przygotowania:

Dokładnie obrać z liści i umyć kalafiora i brokuła. Podzielić na mniejsze różyczki i ugotować     ze szczyptą soli, zielem angielskim i liściem. Gdy warzywa będą al dente dorzucić mrożoną włoszczyznę i gotować wszystko, aż warzywa będą miękkie.
Zdjąć  z ognia, przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Przyprawić papryką ostrą, słodką , sosem sojowym bądź innymi ulubionymi przyprawami.
Ciepły krem podawać  udekorowany jogurtem , świeżo zmielonym pieprzem  i kiełkami 🙂 .

Smacznego !!!

kalafior4

kalfior1

Reklamy

2 thoughts on “Wiosenny krem z kalafiora

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s