Ananas. Bakłażan. Egzotyczna przystawka.

Dość nietypowe połączenie smaków , za to bardzo bardzo dobre !
Chrupiący z wierzchu i soczysty w środku ananas ,  miękkie plastry bakłażana, wszystko połączone delikatną mozarellą, podane na kolorowej sałacie i skropione sosem balsamico.  Voilà!  Prosta  przystawka gotowa !

ananas2

Przepis na  PIRAMIDKI Z GRILLOWANEGO ANANASA I BAKŁAŻANA Z SEREM MOZARELLA I SOSEM BALSAMICO

Składniki:

Świeży ananas
Bakłażan
Sok z cytryny
Oliwa z oliwek
Kilka listków świeżej bazylii
Listki świeżej mięty
Mix ulubionych sałat
Sos balsamico
Pieprz ziołowy
Mozarella w plastrach lub tarta

Sposób przygotowania:

Z ananasem rozprawić się jak trzeba- obrać a następnie pokroić w plastry grubości ok. 1,5 cm, następnie wyciąć twardy środek z każdego plastra ( chyba że jest jakiś inny sposób jak się go pozbyć nie niszcząc plastrów 🙂  ). Wcześniej przygotować marynatę- posiekać drobno bazylię i miętę, zmieszać z odrobiną oliwy  i sokiem z cytryny. Ananasa posypać pieprzem ziołowym i natrzeć marynatą. Ułożyć na kratce na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni C na około 15 minut.
W tym czasie pokroić bakłażana w plastry , posolić i odłożyć na chwilę, aby puściły sok . Następnie dokładnie wypłukać ( dzięki temu warzywo nie będzie gorzkie).
Plastry również popieprzyć i natrzeć marynatą z bazylii i mięty. Bakłażana ułożyć obok ananasa i piec kolejne 15-20 minut.
Gotowe warzywa układać na zmianę, posypując kolejne plastry mozarellą ( lub przekładać cienkimi płatkami sera). Piramidki zapiec chwilę  aby ser się roztopił.
Podawać na sałacie skropionej sosem balsamico. Można również udekorować żurawiną

Smacznego !!!!

nanas5

ananas4

ananas1

ananas3

Reklamy

One thought on “Ananas. Bakłażan. Egzotyczna przystawka.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s