Zapiekany bakłażan.

P5040056
Zwany także „gruszką miłości”, podobno afrodyzjak… Prosty i dość popularny sposób na bardzo zdrowego (a jakże! ) bakłażana 🙂 .
Z pomidorową salsą i  dojrzewającym serem, doprawiony aromatycznymi ziołami- pyszna kolacja lub też lekka przekąska.  Polecam !

Potrzebne składniki:

Bakłażan
2-3 pomidory
ząbek czosnku
sok z cytryny
oliwa z oliwek
zioła ( bazylia, pietruszka i/lub inne ulubione)
chilli, papryka słodka
kawałek sera dojrzewającego ( u mnie z ziołami)
sól

Sposób przygotowania:

Bakłażana dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Następnie każdy plaster ponacinać lekko w „kratkę”, posolić i odstawić na około 15 minut ( dzięki temu warzywo puści soki
i pozbędziemy się goryczki).  W tym czasie pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać bazylię ( suszoną lub świeżą drobno posiekaną), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy ( szczypta soli, pieprz, chilli, paprykę i inne zioła). Wszystko wymieszać i  delikatnie rozgnieść widelcem kawałki pomidorów. Plastry bakłażana opłukać pod wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.  Ułożyć płaty na papierze do pieczenia, na każdy z nich nałożyć salsę  i piec w piekarniku nagrzanym do 16-170 stopni C około 20-25 minut. Po tym czasie każdy plaster posypać serem (starty lub pokrojony w drobną kostkę). Całość zapiekać jeszcze przez około 5 minut ( do roztopienia się sera). Podawać od razu 🙂
Smacznego !!!!

P5040046

P5040053

 

P5040047

 

P50400457

Reklamy

2 thoughts on “Zapiekany bakłażan.

  1. So klingt liebe pisze:

    Długo gardziłam bakłażanem aż do dnia pizzy wegetariańskiej z bakłażanem z grilla! Więc piszę się na to! 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s