Oldschoolowy kabaczek.

Jak mogłam o nim zapomnieć ! Nie wiem jak to się stało, ale kabaczka nie jadłam chyba z 10 lat  ( jak nie więcej ) !. Ciągle tylko cukinia , a co z kabaczkiem ? Okazuje się, że kabaczek to też cukinia, ale w późniejszym stadium rozwoju. Przez to ma inny , bardziej wyrazisty smak
i wymaga dłuższej obróbki cieplnej.

Będąc w warzywniaku zakupiłam takowego, pękatego i tak sobie czekał . Z początku chciałam go przyrządzić w prosty sposób- z cebulą i pomidorami, jednak podczas gotowania troszkę poniosła mnie fantazja i użyłam jeszcze paru innych składników.  Aby  nie było mdło dodałam wyrazisty twaróg wędzony, a całość uzupełniła aromatyczna, pikantna  rukola.

kabaczek9

Przepis na KABACZKA Z POMIDORAMI, WĘDZONYM TWAROGIEM I RUKOLĄ

Składniki:

1 okrągły kabaczek
2 dojrzałe pomidory
pół cukinii
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
liście świeżej rukoli
twaróg wędzony
oliwa z oliwek
sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania

Kabaczka umyć. Następnie odkroić górną część i wydrążyć miąższ –  wydrążony kabaczek będzie służył za „naczynie” do podania. Pokroić w kostkę kabaczka, cukinię i pomidory
( wcześniej obrane ze skórki). Cebulę pokroić w piórka i zezłocić na patelni. Następnie dodać kabaczka i przeciśnięty przez praskę (lub starty na tarce o drobnych oczkach) ząbek czosnku. Podlać wodą i dusić chwilę na małym ogniu ( około 5 minut ). Następnie wrzucić pokrojone pomidory i znów chwilę poddusić. Na koniec dodać cukinię ,  paprykę słodką (można też szczyptę ostrej ) ewentualnie inne przyprawy do smaku i pozostawić pod przykryciem na niewielkim ogniu. W tym czasie pokroić w kostkę twaróg wędzony oraz posiekać listki rukoli. Zwiększyć ogień, odparować płyn i na sam koniec dodać rukolę i wymieszać.
Do wydrążonego kabaczka nakładać na zmianę – uduszone warzywa i ser .
Z wierzchu udekorować rukolą. Podawać ciepłe danie od razu 🙂

 

kabaczek4

kabaczek5

kabaczek6

kabaczek10

 

 

   

Reklamy

One thought on “Oldschoolowy kabaczek.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s