PALUCHY lizać !

 

paluchy3

 

Przepis na KUKURYDZIANE PALUCHY ZE SŁONECZNIKIEM/ SEZAMEM/ ZIOŁAMI

Składniki:

2 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki zmielonych (lub nie) otrębów ( w oryginale  była mąka ryżowa, lecz niestety jej nie miałam więc zastąpiłam otrębami )
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1  duże jajko (lub dwa małe)
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Dodatki:

dowolne 🙂 u mnie były:
sezam, słonecznik, posiekana drobno rukola i pietruszka, papryka słodka i ostra, mieszanka ziół włoskich

Sposób przygotowania:

Zmieszać ze sobą suche składniki (mąkę, otręby , proszek do pieczenia). Następnie wbić jajko oraz dodać oliwę , sól i wyrabiać ciasto ręką. W międzyczasie dokładać jogurtu, tak aby ciasto wyrabiało się miękko i bez wysiłku:). Wyrobioną masę podzielić na 3 części ( lub więcej w zależności od ilości smaków jakie chcemy uzyskać). Do każdej część dodać wybrane dodatki-  sezam, słonecznik, zioła i przyprawy. Gotowe ciasto nakładać do foremki a następnie piec
15-20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni C.  Tutaj mała dygresja, forma ta nadaje się również do mikrofalówki – w tym wypadku (jak podaje producent) należy ustawić urządzenie na najwyższą moc  na  15 minut ( choć uważam że z piekarnika są z pewnością lepsze i chrupiące, ale fajnie że istnieje alternatywa dla tych którzy nie posiadają piekarnika ). Gdy paluszki się upieką, wyciągnąć je z formy i wyłożyć na kratkę i podpiec jeszcze około 5 minut , żeby stały się chrupkie. Spożywać, gdy wystygną 😉
No co tu dużo mówić   PALUCHY lizać !  Polecam !! 🙂

*Z podanej ilości wyszło mi 40 paluchów – piekłam na dwa razy , forma pozwala na przygotowanie 30-stu sztuk

 

forma1

 

forma3

 

paluchy5

 

paluchy4

 

paluchy12

 

plauchy7

 

plauchy8

 

plauchy10

 

 

 

 

 

 

Reklamy

4 thoughts on “PALUCHY lizać !

  1. KasiaW pisze:

    Witam. mam pytanie odnośnie plastyczności ciasta. Nie posiadam prezentowanej formy i na pewno nie planuję kupić ale paluchy chcę zrobić. Czy da się wyrobione ciasto uformować w wałeczki/paluchy i piec bez foremki?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s