Pani Botwina

Botwinę zazwyczaj przyrządzam w postaci orzeźwiającego chłodnika z młodymi ogórkami, rzodkiewką i dużą ilością świeżego koperku, z kremowym kefirem i sokiem z cytryny…
Jednak tym razem postanowiłam podać liście młodych buraków w nieco inny sposób-
-w formie sałatki. Obok bordowo- zielonych liści w jej skład wchodzą cukinia, ser typu  feta oraz młode buraki. Podana na mieszance sałat z rukolą, skropiona sosem balsamico. Świeża, soczysta i kolorowa. Idealne na ciepłe dni 🙂

salatka3

Przepis na SAŁATKĘ Z BOTWINĄ I SEREM FETA

Składniki:

Pęczek botwiny
1 duża cukinia
Ser feta (pół kostki)
Mix sałat z rukolą (lub innu ulubiony)
Sos balsamico
sok z cytryny
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Botwinę dokładnie umyć, odciąć liście oraz buraczki, łodygi nie będą potrzebne, ewentualnie można kilka dodać. Buraczki pokroić w grube plastry ( jeśli są malutkie to nie trzeba ;] ) i wraz
z liśćmi zblanszować na parze. Cukinię umyć, pokroić na grubsze plastry, skropić sokiem
z cytryny, ułożyć na kratce na papierze  pieczenia i grillować w piekarniku około 20 minut          w 170 stopniach. Ostudzić buraczki liście oraz cukinię. Buraczki i  fetę pokroić w kostkę,            a plastry cukinii na połówki. Na talerzu wyłożyć mix sałat, skropić sokiem z cytryny, następnie ułożyć liście botwiny i resztę składników. Udekorować sosem balsamico oraz świeżo mielonym pieprzem. Podawać natychmiast 🙂
Smacznego!!!!

buraczek2

salatka9jasna

salatka7

saatka2

salatka

widelec

🙂

3 myśli w temacie “Pani Botwina

Dodaj odpowiedź do littlepinthekitchen Anuluj pisanie odpowiedzi