Botwinę zazwyczaj przyrządzam w postaci orzeźwiającego chłodnika z młodymi ogórkami, rzodkiewką i dużą ilością świeżego koperku, z kremowym kefirem i sokiem z cytryny…
Jednak tym razem postanowiłam podać liście młodych buraków w nieco inny sposób-
-w formie sałatki. Obok bordowo- zielonych liści w jej skład wchodzą cukinia, ser typu feta oraz młode buraki. Podana na mieszance sałat z rukolą, skropiona sosem balsamico. Świeża, soczysta i kolorowa. Idealne na ciepłe dni 🙂
Przepis na SAŁATKĘ Z BOTWINĄ I SEREM FETA
Składniki:
Pęczek botwiny
1 duża cukinia
Ser feta (pół kostki)
Mix sałat z rukolą (lub innu ulubiony)
Sos balsamico
sok z cytryny
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Botwinę dokładnie umyć, odciąć liście oraz buraczki, łodygi nie będą potrzebne, ewentualnie można kilka dodać. Buraczki pokroić w grube plastry ( jeśli są malutkie to nie trzeba ;] ) i wraz
z liśćmi zblanszować na parze. Cukinię umyć, pokroić na grubsze plastry, skropić sokiem
z cytryny, ułożyć na kratce na papierze pieczenia i grillować w piekarniku około 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić buraczki liście oraz cukinię. Buraczki i fetę pokroić w kostkę, a plastry cukinii na połówki. Na talerzu wyłożyć mix sałat, skropić sokiem z cytryny, następnie ułożyć liście botwiny i resztę składników. Udekorować sosem balsamico oraz świeżo mielonym pieprzem. Podawać natychmiast 🙂
Smacznego!!!!
🙂
Piękne zdjęcia! Wygląda cudownie! 🙂
Dziękuje Dziadku Dynio 😀 Chyba muszę jakąś dynię dorwać i coś dobrego z niej zrobić 😛
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl